středa 8. června 2016

Agnes

Autor: Hannah Kentová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Vydání v ČR: 2013
Překlad: Gita Zbavitelová
Počet stran: 328


Anotace


Islandský příběh o touze a zradě. Děj se odehrává na Islandu, kde jsou lidské vztahy utvářeny nádhernou, avšak drsnou severskou přírodou, ale i každodenním tvrdým bojem o živobytí. Agnes Magnúsdóttir, mladá žena, je odsouzena za brutální vraždu svého pána a milence, a je poslána na izolovanou farmu strážníka Jóna Jónssona, aby zde čekala na popravu. Jeho rodina je zděšená, že má poskytnout domov odsouzené vražedkyni, a zpočátku jí opovrhuje. Jen Tóti, mladý kněz, který se stane Agnesinou duchovní oporou, cítí při svých návštěvách odsouzené potřebu porozumět jí a pochopit, co se vlastně stalo. Když však letní měsíce vystřídá zima a tvrdý farmářský život přinutí celou domácnost pracovat bok po boku, všichni Agnes poznávají blíže. Postupně se vynořuje její tragický příběh o touze a zradě a najednou vyplývá, že nic není tak, jak se na počátku zdálo.


Žít v pustých krajinách na severu je náročným úkolem. Island - jedno z nejizolovanějších míst Evropy je krutým koutem země. Lidé tu žijí skromně a pracují tvrdě. Jednotlivé rodiny k sobě mají daleko a zatvrzelí samotáři k ostatním lidem ještě dál. Pokud se chcete stranit společnosti poskytuje Island, stejně jako na počátku 19. století, mnoho míst, která jsou pro to jako stvořená. Avšak i na Islandu jste mohli být donuceni sdílet domácnost s cizím člověk, s vrahem.


Agnes byla označena za vražedkyni a své poslední měsíce musí strávit v domácnosti rodiny Jóna Jónssona. Každodenní tvrdá práce a nenávistné pohledy plné výčitek a pohrdání doprovází její tělo i mysl v posledních měsících před vyřčením konečného ortelu nad jejím životem. Nenávist celé rodiny a všech děveček a čeledínů je očividná. Každý se má na pozoru a nikdo nemá pro Agnes vlídného slova.
Je ale možné žít s někým tak dlouhou dobu pod jednou střechou a i přesto nezměnit názor? Vidět všechnu tvrdou práci, kterou ta žena odvedla v celé usedlosti a i přesto k ní přistupovat s opovržením? Nezeptat se jí na tu událost? Nechtít vědět co a proč se tehdy stalo? Je vůbec možné pochopit jednání člověka, které ho přivede až k tak zkaženému činu jakým vražda bezesporu je? Anebo se dá zabití ospravedlnit? I to, co bylo černobílé může mít nakonec šedou barvu. A co s tím vším udělá bůh? Dokáže odpustit? Přivede hříšnici k pokání? Dovede farář přistupovat i k tak hrozné ženě jako k jedné ovečce z božího stáda nebo ji bude považovat za tvora přímo ďábelského? Žádná z těch otázek není bezpředmětná a odpověď  na kteroukoli z nich vás může překvapit. Island je země plná divů a její obyvatelé nejsou jen tak ledaským.


Při čtení této knihy se budete cítit jako na houpačce. Každým řádkem, každou stránkou se bude měnit vaše očekávání. Budete doufat, že vše nakonec dobře dopadne. V další moment vám autorka zamotá hlavu zcela jasným důkazem o tom, že tohle žádný happy end rozhodně nebude. A to všechno jenom proto, abyste v další kapitole znovu uvěřili, že se žádná poprava konat nebude. Do posledního odstavce nebude tušit jak to dopadne. Váš dech se zatají a vy se budete obávat těch vytištěných slov.
I přes toto napětí jsem však měla pocit, že knize něco chybí. Možná je to proto, že je tento severský ostrovní stát příliš daleko, myšlení a historie tamních lidí je příliš vzdálená mému evropskému rozumu. Složitost jmen a názvů mému dojmu z příběhu také zrovna nepřilepšila, stejně jako občasná rozvleklost některých pasáží.
Tento příběh podává reálný a věrný pohled na život na Islandu v počátcích 19. století. Důkladná příprava a dlouhodobé studium skutečných historických událostí se staly základem pro tento literární počin, který podává jednu z možných verzí všech detailů významného příběhu v islandských dějinách. I v tak malé zemi se totiž dějí velké věci.


O tom, jak je důležité udělat si na každého člověka vlastní názor.


6 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :)
    Kniha na mě čeká v knihovničce, tak snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Lucko :) Jsem zvědavá, co na ni budeš říkat :)

      Vymazat
  2. Agnes patří k jedněm z mých nejoblíbenějších knih vůbec :) Recenze je povedená a chtěla jsem ti pochválit i nápadité fotky :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Hani :) Trávím u nich spoustu času, jsem ráda, že se Ti líbí :)
      Užívej si každičký den ;)

      Vymazat
  3. Agnes na mě čeká v knihovně, tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se Ti zalíbí :) Měj se báječně a krásné čtení, Šárko :)

      Vymazat